Зниження цін на метал

25.03.2015 г.
Хоча на зовнішніх ринках розцінки на нержавійку і алюміній продовжують знижуватися, момент їх стабілізації, судячи з усього, вже близький. А от ціни на внутрішньому ринку знижуються не так швидко. На даний момент середній показник зниження ціни по ринку України 5% для нержавіючого металу і 3% для алюмінію відповідно.

Цінові рівні нержавіючого прокату на світових ринках металу продовжують ковзати вниз. Втім, негативний тренд все ж сповільнилося в порівнянні з попередніми місяцями, що є точним відображенням динаміки котирувань нікелю. Розцінки головного легуючого елемента, на думку інвестиційних банків, вже близькі до ключового рівня підтримки, а значить, їх відчутного просідання в подальшому може і не відбутися, а ось деяке зростання цін цілком можливий.

Поки розцінки на нікель все-таки знижуються, але куди меншими темпами, ніж у другій половині минулого року. Паралельно зі зменшенням вартості легуючого елемента відбувається падіння котирувань залізної руди, що негативно позначається на цінових рівнях звичайного чорного прокату і також зменшує собівартість нержавійки.

Проте ближче до початку весни на світових ринках металу спостерігається стабілізація розцінок. Котирування нікелю, як уже говорилося, підійшли до важливого рівня опору. Якщо ФРС США відкладе збільшення відсоткової ставки за кредитами, це може бути сприйнято гравцями на товарних ринках як стимул до гри на підвищення, адже дешеві гроші залишаться доступними і реальному сектору, і біржовим спекулянтам. На такий крок американська монетарна влада може піти слідом за їхніми колегами з ЄС, які нещодавно прийняли рішення емітувати додаткові 1,1 трлн євро з метою боротьби з уповільненням економіки. Дані дії вже призвели до відчутного просідання курсу євро і зміцнення долара, а значить, можуть послабити конкурентоспроможність американської економіки. Щоб не допустити подібного розвитку подій, ФРС США може й справді продовжити період практично нульовий процентної ставки на невизначений час.

Цілком можливо, що собівартість нержавіючого прокату стабілізується, а слідом за нею перестануть падати і розцінки на нержавійку. Втім, українські споживачі нержавіючого прокату зараз більше стежать не за зовнішніми ринками, а за курсом гривні. Так що на зовнішніх ринках можлива стабілізація цінових рівнів нержавіючого прокату, а їх поведінку на внутрішньому ринку все більше залежить від ситуації на валютному ринку. Можливо, прийдешній кредит МВФ допоможе стабілізувати курс гривні, що утримає розцінки на нержавійку від подальшого зростання.